Пловдив Джаз Фест 2016 🗓
26 октомври, 2016
Йордан Иванов разказва за Гражданска инициатива НАШИЯТ ПЛОВДИВ
23 ноември, 2016
Покажи всички

Нечовешка пластичност в KOVA ¬ ГЕОГРАФСКИТЕ ИНСТРУМЕНТИ

В светлината на прожекторите танцьорите от компания La Veronal се движат с нечовешка пластичност и грация. Публиката е поканена да се наслади на сложна и богата хореографска панорама, пред лабиринт от жестове, лишени от клишета и предварително зададени форми. Това е стилът на испанците La Veronal, които ще представят на 29-ти октомври от 19:30 ч. в Драматичен театър Пловдив – Голяма сцена, спектакълът KOVA ¬ Географски инструменти, броени дни след световната му премиера в SaT! Sant Andreu Teatre в Барселона.

„Никога не сме виждали сцената на SAT! по този начин. Морау и неговите танцьори не са от този свят. KOVA ¬ Географски инструменти остави незабравим спомен във всички, които имаха привилегията да го гледат. Със своята изключителна хореография и визуалната красота този спектакъл е произведение на изкуството.“ – пише за премиерата престижното онлайн списание за култура Nuvol.

Маркос Морау е мултидисциплинарен артист, преминал през школата на известни хореографи и компании, между които Tomás Aragay, Hilde Koch от William Forsythe’s, Kazuko Hirabayashi, Roberto Fratini, Laura Marini от Rui Horta, Avelina Argüelles, Moreno Bernardi и др.

Компания La Veronal се отличава с уникален език както на хореографско, така и на композиционно ниво. Спектаклите им са микс от различни дисциплини, които обогатяват, разширят и придават нови значения на танца.

„Според La Veronal смисълът винаги е в движение и развитие – послание, което изразяват в хореографията на творбите си, която предефинира измеренията на танца и театралното пространство.“ – пише за компанията престижното списание London Dance.

Географски инструменти е резултат от работата на Морау и неговия екип от изпълнители, които създават нов движенчески код – KOVA. Той е съставен от правила и координати, чрез които се ориентира хореографският език. Маркос Морау създава репертоара на компанията, воден от желанието да изследва природата на определени географски райони на планетата – един modus operandi, които използва само като претекст, за да изследва мистериозната територия, която крие географията на човешкото тяло и движения.

Спектакълът се съсредоточава върху чистата динамика на движението, генерирано чрез KOVA и отвежда интерпретативния потенциал на танца на преден план. Тялото на танцьорите е единствен образ, диалогизиращ със зрителя, а танцът е единствен възможен текст, разказващ историята и влизащ в контакт с публиката.

Гостуването на Компания La Veronal се осъществява с подкрепата на Посолство на Кралство Испания в България, Институт Сервантес София и Национален институт за изпълнителски изкуства и музика Испания (INAEM).

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.