Европейска столица на културата и Япония 🗓
22 януари, 2017
PLOVEDIV NEWS: BASIC AND THE BEAST
31 януари, 2017
Покажи всички

Интервю с EU Japan Fest

В специално интервю за PLOVEDIV своите мисли за връзката между Япония и Пловдив в контекста на Европейска столица на културата споделя Такако Саеки, програмен мениджър към EU Japan Fest. Тя е в града ни във връзка с Форум 2019.

Културата в Япония и тази в България са коренно различни, когато говорим за традиция. Каква симбиоза очаквате да се получи? 

Нашата традиция се е видоизменила, въз основа на влиянието на другите страни. Тя няма как да остане същата, тъй като хората я пречупват през своите виждания и разбирания и във всеки момент създават нови посоки и пътища. В този процес същевременно имаме и възможността да запазим идентичността си. Това се случва дори и в точно този момент – като химическа реакция в глобализацята. И освен традициите и културата ние имаме и близко октношение към хумаността. Вярваме, че Европейска столица на културата играе именно такава главна роля да създава нова вълна на взаимоотношения, в която включва целия свят.

Какъв тип проекти ще търсите – тези, които разчитат на историческия аспект или на съвременния прочит? 

Ние не подкрепяме определен жанр или вид проект. За нас не е същностно дали проектът засяга традиционни изкуства или съвременни. Нашата роля е да подкрепим това, което местните твроци и Фондация „Пловдив 2019” искат да постигнат в рамките на Европейска столица на културата. Дори самите ние не знаем всичко, свързано с японската култура. Често в работата си срещаме хора, които така силно обичат и се интересуват от японското изкуство, че ние учим от тях. Работата ни с градовете, европейски столици на културата, е низ от прекрасни срещи и много положителни изненади. Едва ли има друг проект, в който на всеки участник да да е дадена възможността да научи толкова много нови неща.

Търсите ли взаимност между минали, настоящи и бъдещи столици на културата или предпочитате да подсилите културния живот в столицата в съответната година? 

Европейска столица на културата не е мисто и просто едногодишен проект, напротив – това е дългосрочна инициатива – от дългогодишната подготовка, през активността на годината на титлата, до наследството, което оставя. Необходими са много страст и енергия. Именно тази енергия докосва всички ни, свързва минало и настояще и бившите, насотящите и бъдещите Европейски столици на културата със света.

България има възможността да участва за първи път и всички са насочили погледа съм към Пловдив, но какво следва, след като се установи приятелството между вашата фондация и „Пловдив 2019“? А след 2019?

Ние сме във връзка с екипа на Фондация „Пловдив 2019” от момента, в който градът спечели титлата, вече 2 години – няма и не е нужен пряк път за постигането на устойчиво партньорство. Вървейки към 2019 можем да срещаме трудности и проблеми, но благодарение на общите цели и идеали те се преодоляват. Европейска столица на културата е уникален проект, в който партньорството никота не е само двустранно. Дори и в малко мащабните проекти винаги има начин да бъдат включени хора. Вярваме, че Пловдив има целия потенциал да се възползва максимално от тази възможност. Всички погледи са насочени към Пловдив и това е един изключително силен стимул, за да се върви с ентусиазъм напред. Ще имате възможност да откъснете плода след много дълга подготовка и пълно отдаване. Нашата роля е да добавим малко вода към почвата, в която семенцата вече съществуват, с недеждата, че така ще им помогнем да се развият и израстнат като дървета със здрави корени, които в бъдеще да оформят гора. Надяваме се, че така, помагайки зад кулисите, създаваме предпоставки проектът Европейска столица на културата да бъде още по-успешен. Нашата роля е да успеем да събере гласовете на различни творци и да ги обединим. Сигурни сме, че успехът на Европейска столица на културата осигурява плодовете за общото ни бъдеще. На никому не е дадено да знае какво ще се случи след 2019 г., но нека работим заедно, за да бъде тя успешна и устойчива. Очакваме го с нетърпение!

 

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.