Краят и новото начало в изкуството на пантомимата
15 декември, 2017
Пловдив чете 2018
Пловдив чете 2018
14 юни, 2018
Покажи всички

Илина Грозева за „ХОРИЗОНТИ… и още нещо“

Да говориш със 17-годишно момиче не е лесна работа. По подразбиране трябва да я вълнуват конкретни неща – дрехи, купони, къде ще учи след Национална гимназия за сценични и екранни изкуства… разни такива по-общи работи. Тя обаче изненадва с отдадеността си към театъра. Ако можеше, щеше и там да спи – такова е усещането, когато я слушаш да говори разпалено какво е гледала последно.

Илина Грозева е името, което наблюдаваме обаче заради първата ѝ самостоятелна изложба, която носи името „ХОРИЗОНТИ… и още нещо“. Творбите могат да бъдат разгледани на втория етаж в PLOVEDIV на ул. Куртевич 3 в Капана до 4 март.

Но да се върнем към разговора с нея.

Към какви хоризонти гледа едно 17-годишно момиче от Пловдив?
В главата на едно 17-годишно момиче има доста хоризонти все още, поне в моята са доста, но пък гледам да започна да ги огранича, за да се впусна в това, което ми доставя най-голямо удоволствие  – изкуството. Това ми е истинската страст и последните месеци това е хоризонтът, с които се занимавам през по-голямата част от времето си. Харесва ми, обичам го и надявам се и то мен.

Защо избра сърната и вълка за две от творбите?
Сърната и вълкът станаха спонтанно. Сърната беше готова две месеца преди вълка. В началото трябваше да  са две сърни, но в последствие ми дойде идеята за този хищен красив вълк, та по този начин ми се искаше да покажа деня и нощта, морето и земята, мъжа и жената, дори и любовта.Сърната и вълкът могат да имат много различни тълкования, но не беше токова дълбоко замислено от самото начало, просто си станаха инстинктивно.

Как измерваш личния си успех, какво е той за теб – продажба, брой посетители или друго
Успеха си измервам определено по това, което казват и това което виждам в очите на хората, по емоцията, която ги изпълва и изобщо много искам да мога да ги вдъхновявам, но разбира се, броят посетители, продажбите и всичко погледнато от този ъгьл си е нужно.

Има ли нещо, което те притеснва в поколението, към което принадлежиш?
Като във всяко едно време си има плюсове и минуси, така и хората си ги носят и си взаимодеистват с тази среда. Аз ако имам някакви наблюдения към моето поколение мисля, че всичко е в някакво следствие от средата. Има някакви неща, които не са приятни, но съм сигурна, че могат да се подобрят, и от друга страна пък около мен има изключително много младежи които се стремят към нещо, работят, занимават се с изкуство и не само. Просто на показ в повечето случаи се показва отрицателното.

Какво очакваш да се случи през 2019?
Нямам много планове гледам да работя и да ми се случват някакви нещица. Имам само разни идеи.

През 2019 се надявам да попадна на едно приятно ново място, тогава ще съм първа година в университет, пък ще се старая да не изневеря на родния си град и както на него ще му се случват събития свързани с култура, така и не мен да ми се случват.

снимка: Симеон Тодоров

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.