Нечовешка пластичност в KOVA ¬ ГЕОГРАФСКИТЕ ИНСТРУМЕНТИ
28 октомври, 2016
Европейска столица на културата и Япония 🗓
22 януари, 2017
Покажи всички

Йордан Иванов разказва за Гражданска инициатива НАШИЯТ ПЛОВДИВ

Йордан Иванов, председател на ДСБ Пловдив и член на Националното Ръководство

Загрижени сме за случващото се в града ни и търсим алтернативните пътища, за да направим нещата тук по-добри. Потърсихме Йордан Иванов, който ни разказа за гражданска инициатива НАШИЯТ ПЛОВДИВ.

Защо е необходимо в град като Пловдив да има гражданска инициатива?
Гражданската инициатива на мен не ми е никак чужда, въпреки че съм председател на ДСБ Пловдив. Преди се заема с този пост бях активист на НГИ Правосъдие за всеки; наблюдавах честността на изборния процес в страна към Институт за развитие на публичната среда; инициирах гражданска петиция за прозрачен общински съвет. Вярвам, че гражданската енергия носи промяната, а основната задача на политиците е да разбера нуждите на гражданите. Първостепенната ми задача като председател на ДСБ Пловдив е да изкарам партията от работата в тясно партиен формат и да се обърнем към гилдиите и гражданите. Връщането на базовата идея за представителство е едно от основните неща, които съм си поставил за цел. Трябва заедно да съборим високата и дебела стена между политици и граждани. Гражданска платформа НАШИЯТ ПЛОВДИВ е пътят, чрез който ще изградим силна и топла връзка между тях.

Интересуват ли се гражданите какво се случва в града?
Със сигурност ДА. Най-голямото доказателство бяха протестите срещу съборения склад на ул. Одрин, а после след палежа на 3-те склада. Когато се опитаха да съборят склада през март месец тази година, ние бяхме там и бранихме сградата с телата си. След палежа, изразихме гражданско недоволство над 300 човека. Какво по-голямо доказателство от това? А да не говорим за десетките културни събития, които се случват в града по инициатива на свободните млади хора, въпреки неадекватните действия от страна на общината.

Кои са най-притеснителните неща, които се случват в града ни по отношение на културното му развитие?
В средносрочен план най-плашеща е липсата на подготовка за Пловдив 2019. Ние определено не сме готови за това важно събитие за града ни. И тук е важно всички политици в града, без значение от тяхната принадлежност, граждани и гилдии да спомогнат Пловдив 2019 да бъде успех, а не провал. Казвам това, защото имаме примери и за двете.
А в сегашно време, най-много ме притеснява липсата на уважение към пловдивските Дейци на Културата, техните талант, умения и компетенции. Това системно пренебрежително отношение от страна на общината е меко казано арогантност.

Какво е следващото събитие от поредицата НАШИЯТ ПЛОВДИВ?
Следващата среща-разговор е за проблемите на образованието. Решихме, че темата е наистина една от най-важните в момента. Ще обсъждаме с гражданите на Пловдив какви промени трябва да се предприемат в посока реформиране на система и какво може да свършим основно на местно ниво. Поканени са всички граждани на Пловдив, които имат отношение към темата „Образование“. Срещата е отворена и за хора, които не са пряко ангажирани в образователната система.

Кога е срещата?
На 30.11.2016 г., от 18:30 в Лимакон център. Повече информация прочетете тук.

 

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.