„Аида“ отново на Античния театър
5 септември, 2014
Dance, dance, dance
6 септември, 2014
Покажи всички

Юлий Славов – „Помня Пловдив“

Юлий Славов – Помня Пловдив

„Помня Пловдив“ на Юлий Славов е от книгите, които трябва да присъстват във всяка библиотека на пловдивчани. Авторът илюстрира със силни думи, пропити с нежност – на моменти и с укор – развитието на града ни от детството си до наши дни.

Най-напред трябва да кажем, че Юлий Славов е роден през 1939. Баща му бива осъден от народен съд и шестгодишният бъдещ автор му отива на свиждане. Години по-късно е народен представител в 38-то Народно събрание. Разнообразието от събитие в личния му живот не пречи на любовта му към Пловдив. Славов счита това да си пловдивчанин за привилегия. И е прав.

Книгата е смесица от препратки към миналото и сравнение с настоящето. Погледът се спира към несъществуващи вече места, като хана в Капана, различни магазини на популярни за времето си личности. Юлий Славов чертае карта, по която мисловно вървим и си представяме някогашния градски дух. А промените са забележителни.

„Помня Пловдив“ е издание на ИК Хермес.

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.