future shorts
Future Shorts „Програма за Шампиони“Future Shorts „Champions Program“
21 януари, 2012
Изложба на Едуард ПенковEdward Penkov Exhibition
23 януари, 2012
Покажи всички

Фитнес, Майна

Като заклет фитнесджия съм обиколил доста зали в любимия ни град. Обичам да сменям обстановката през известен период от време и обикновено имам карти за най-малко два фитнеса. Всяка зала си е отделна микро-общност с характерни порядки и особености, които са ми любопитни. Погледнато от тренировъчна гледна точка, сменям фитнесите, заради различните уреди – на едно място решавам, че имат много подходящи уреди за коремна преса и крака, на друго за гръб и т.н. Никога не ми е пукало дали фитнесът , в който ходя, е луксозен или не толкова. Достатъчно  е да има функциониращи уреди и добра вентилация и съм готов за подвизи. Сега ще споделя с вас впечатленията ми от няколко пловдивски  храма на физическата суета и надявам се с текста да бъда полезен за неизкушените все още или пък тези, които се двоумят къде да тренират.

  • Фитнес „ПЕРЛА“, ул. “Иван Вазов” №94

„Перлата“ е придобил култов статус сред заклетите бодибилдъри. Ако си от тези, които искат да разходят новия си анцуг Адидас и да говориш безконечно по i-Phone-a си, докато се правиш, че въртиш педалите на велоергометъра, по добре забрави за този фитнес. В „Перлата“, ходят наистина хора, които искат да спортуват. Без значение каква марка са анцуга или маратонките им. Фитнесът има поток от редовна клиентела. Повечето вътре се познават и атмосферата като цяло е приятна. Музикалният фон в повечето случаи е Радио 1 Рок, което подчертава още повече индивидуалността на мястото, имайки предвид, че подобна музика в друг фитнес не съм чувал.

Личен коментар: Може би любимият ми фитнес, именно заради атмосферата и хората. Фитнесът като цяло напомня залите, където тренираше героинята на Дженифър Бийлс във „Флашданс“, демек времето там е спряло някъде в 80-те като интериор, но уредите са напълно функциониращи и оборудването е на добро ниво. Тълпата и обслужващият персонал са винаги ведри и усмихнати. Това е нещото, с което ме печели „Перлата“.

Аудитория: мъже и жени, средна възраст: 18-40 год.

  • Фитнес „Симфония“, улица Авксентий Велешки, до Градската градина

Симфонията е от фитнесите, които наскоро препосетих. Имах неприятен спомен от там, свързан с това, че когато бях веднъж преди години, видях че дисковете и дъмбелите нямат индикация за теглото на тях. Беше доста неуютно също. Наскоро, го посетих отново, заради приятел, който тренира там и бях приятно изненадан от ремонта, който са му спретнали. Но пък установих отново някои негативи, като недобра вентилация (повечето подземни фитнеси имат този проблем). Също така недобре изолираната с подходящ материал област където са дъмбелите, което е довело до изкъртен ламиниран паркет на пода. Иначе тежестите вече имат залепени числа с теглото от стикерно фолио.

Личен коментар: Не е от фитнесите, които бих посещавал. Главно заради уредите. Въпреки че изглеждат добре, те не са комфортни. За сметка на това е един от най-евтините фитнеси в града. Еднократно посещение преди обяд е 2.00 лв, а следобед 2.50 лв.

Аудитория: млади хора като цяло, 18-30 год.

  • Фитнес център „ДКЦ II Пловдив“

Учудващо, преди малко се натъкнах на следния текст в интернет: „В ДКЦ II се намира и един от най-големите и модерно оборудвани фитнес центрове в Пловдив.“ Нека това не ви залъгва да отивате с големи очаквания. Въпреки че това е мястото, където съм прекарал най-дълго време по лежанки и хеви-метал уреди (живеех наблизо), в никакъв случай не бих потвърдил по-горе цитираните думи за тази зала. Ако страдаш от клаустрофобия, не ходи там! Помещението в по-голямата си част наподобява дълъг и тесен тунел, а уредите са разположени по протежението му. Лятото, че и зимата, ако тренираш в края на този своеобразен тунел, директно получаваш 2 в 1 – фитнес + сауна ! Посещава се предимно от мъже, тъй като уреди за жени почти няма, а и жените рядко рискуват да пристъпят в окупираната от потни, миризливи мъже зона (тунела), заради острата мускусна смрад, носеща се оттам.

Личен коментар: В ДКЦ 2 – ако живееш наблизо и те мързи да ходиш до по далечни фитнеси. Ходиш и ако си студент в УХТ (ВиХиПиХи). И ако си полицай от районното наблизо…

Аудитория: смесена 18-50 год. предимно мъже и 5-6 ентусиастки

  • Total Sport Fitness, ул. „Екзарх Йосиф“ 13

ВНИМАНИЕ: Всеки, който иска да дефилира вместо да тренира – това е мястото! Това в кръга на шегата го казах, но има известна доза истина, разбира се. Фитнесът беше създаден преди доста години като най-модерния не само в Пловдив, но и в България. Голямо пространство, дизайнерски пипнат интериор, американски уреди, скуош кортове, йога, спининг и какво ли още не. С времето обаче е изгубил онзи блясък, който имаше в началото. Изглежда неподдържан и занемарен. И някак не върви да дадеш 8 лв за тренировка за тези условия в момента.

Личен коментар: За клиентелата на  Тотал Спорт фитнес, да ходиш там е въпрос на чест и обществен статус. Тренираш ли там – благосъстоятелен трябва да си. Аз лично не се чувствам особено комфортно там, а и цената наистина е необосновано висока.

Аудитория: смесена, посещаван предимно от хора над 30 год.

http://www.totalsport-bg.com

  • NITRO FITNESS, бул. „Марица“ 154 , зад Billa 1 на бул. „Шести септември“

Ето една доза свеж въздух за фитнес любителите! Съвсем нов, отворил врати в началото на декември 2011, Nitro Fitness дава индикации да се превърне в един от любимите ми. Той е нов, чист, със страхотна вентилация, много добре оборудван на американската компания Precor Icarian и кардио Life Fitness. Обслужващият персонал заслужава адмирации – много симпатични и приветливи момичета ви посрещат, когато влезете във фитнеса, а инструкторите са наистина там, за да помагат, а не да си клатят краката.

Личен коментар: В момента посещавам този фитнес, тъй като се възползвах от много изгодна промоционална оферта за карта. Много съм доволен и определено ще продължа да го посещавам и след изтичане на промо картата ми.

Аудитория: смесена, 25-40 год.

http://nitrofitnessclub.com/fitness/

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.