One Dance Week: Разобличители
One Dance Week: Разобличители 🗓 🗺
23 октомври, 2015
Уъркшоп с Винсънт Скалберт 🗓 🗺
26 октомври, 2015
Покажи всички

Филм за Нощ/Пловдив

Нощ/Пловдив е онова събитие от културния живот в града ни, което оставя стъпки. Стъпки, по които вече над 11 години се стремят да вървят бъдещите арт вдъхновители. България насочва погледа си към Европейската столица на културата за 2019 и очаква отговор. Въпросът винаги е един и същ: „Имаме ли място в съвременното изкуство?“ Имаме.

Блогът на Нощта проследява онези личности, онези събития, които подбуждат интереса на масите. Тази година Даниела Севрийска и Владислав Севов са подготвили филм със случилото се през 2015.

Какво видя нощният блог по време на Нощ/Пловдив, което другите не са успели да зърнат?
Владислав: Сигурен съм, че всичко, което видях, никой друг не е видял . Не е възможно някой да е погледнал нещата от моя ъгъл и да ги е поставил на същото място в съзнанието си. Иначе и ние посетихме същите места, на които бяха още няколко десетки хиляди души. И по-скоро опитахме да посъзерцаваме малко нещата, които много хора просто са зърнали.
Даниела: Нощният блог успя да се наслади на гледката към фестивала от върха на айсберга. Поради специфичната ниша, която заема блога в структурата на Нощ/Пловдив, ние, като редактори, се намирахме в постоянен диалог едновременно с организаторите от „Отворени изкуства“, с участниците, с публиката, с доброволците… Това ни даваше много, но и в същото време изстискваше на моменти съзнанието ни до краен предел , защото ни се струваше, че носим голяма отговорност пред всички тези хора, с които общуваме и че някак не съумяваме да представим нещата толкова пълнокръвно и „триизмерно“, колкото ги виждаме в самите себе си.

Промени ли се атмосферата на културните събития в Пловдив и как се усеща една такава промяна?
Даниела: Преди години, не помня къде, се натъкнах на фразата, че културата е бавен процес. В този смисъл, вярвам, че Нощ/Пловдив, а и всички останали фестивали, които се случват все по-често в града ни, успяват да ускорят донякъде нейния „метаболизъм‘. За съжаление, като че ли все още ни липсва непредубедеността, с която да подхождаме към различните видове изкуства и техния изследователски дух. Понякога просто трябва да оставим за малко настрана житейските си натрупвания, предварително зададените посоки на интелекта ни и да експериментираме с границите, страховете, а защо не и с комплексите си, свързани с разбирането ни на културата. Не е казано, че всичко, което ще видим – ще ни хареса. Но без да си минал поне няколко пъти през процеса „Проба-грешка“ или без да си дал шанс на дузината заслужаващи внимание културни инициативи в Пловдив и паралелно с това да отричаш техния ефект върху съживяването на било творческата, било предприемаческата енергия е града ни – за мен това е критикарство на дребно.
Владислав: „Нощта“ е културно събитие, което запазва атмосферата си и това е добре. Промяната се състои в стремежа към все повече информирана публика, подкрепата към все повече млади артисти, превръщането на Кураторската програма в традиция… Това също опитваме да покажем във филма през споделеното от участниците във фестивала. Не знам как да отговоря за атмосферата на културните събития като цяло, тъй като те са разнообразни и са доста и в някои от тях се усеща промяна, в други не. И въобще темата за промяната е деликатна точно сега, нали?

А ще има ли документален филм… за всички Нощи?
Владислав: Чудесна идея.
Даниела:  Говоря от свое име, макар да мисля, че Влади и останалата част от екипа на фестивала ще се съгласят с мен – на нас много повече ни се иска да има зрителски филмИ от Нощ-та. Стискам палци оттук-нататък нощният блог да не е монополист в документалистика, а благодарение на все новите и нови технологични улеснения – да му се налага да се конкурира с заснетото от личните камери на гостите на Нощ/Пловдив.

Събитието във Facebook

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.