Видео на Даниел Ненчев за изложбата „Плакати за нова българска архитектура“
17 октомври, 2014
Gergana Tabakova 01
Гергана Табакова
22 октомври, 2014
Покажи всички

Пловдивските вълци

Plovdiv Wolves

Горди сме, че имаме честта да ви разкажем за Пловдивските вълци. Те са поредните хора, които прославят града ни и за които – за съжаление – малцина знаят. Вълците са нахъсани да спортуват, печелят и популяризират американския футбол. Вече си нямат треньор (техният се е завърнал в Англия), тренират сами. Тренировките им са на игрището за тласкане на гюлле и хвърляне на копия и могат да го ползват, само когато няма други спортисти на него. Нямат възможността да използват никакви други съоръжения. Нямат спонсори, въпреки купите и смелостта си да се занимават с нещо, което не е популярно в България.

[cml_media_alt id='4037']Plovdiv Wolves 01[/cml_media_alt]Как решихте да се занимавате с американски футбол?

Стефан: Като всяка една история и тази имаше своето забавно начало. Един ден,връщайки се с приятели от училище с градския транспорт, на една от спирките се качиха двама изключително здрави мъже, носещи топка със странна форма. Ние решихме да полюбопитстваме и предположихме, че това е топка за ръгби. Двамата мъже се усмихнаха и казаха, че това е топка за американски футбол. А ние само поклатихме глави, мислейки си – да, същото.

След известно време любопитството взе превес и започнахме да търсим колкото се може повече информация за този спорт и съвсем случайно попаднахме на една компютърна игра. Благодарение на нея се потопихме в магията на американския футбол, започвайки да разбираме тънкостите от играта. След това се събирахме заедно да гледаме НФЛ, а скоро след това се роди желанието самите ние да играем. Поръчахме си топка от Америка и след нейното пристигане, стъпка по стъпка, ярд по ярд успяхме да създадем Пловдивските вълци!

Какви са правилата най-общо?

Иван: Американският футбол е отборен спорт, в който всеки отбор е съставен от нападение, защита и „специален отбор“. За разлика от футбола, играта винаги е от статично положение, в което целта на нападението е да преминава определено разстояние с топката, посредством подавания или бягайки с топката като имат 4 опита да преминат 10 ярда (0.91m), които се подновяват при преминаването на това разстояние.
[cml_media_alt id='4038']Plovdiv Wolves 02[/cml_media_alt]Нападението се дели грубо на 3 части – Quarterback, който поема топката и решава дали да я хвърли, предаде на running back или сам да бяга с нея; Офанзивна линия, чиято цел е да пази Quarterback-a и да проправя път на running back-a; и Recievers/Running backs, които получават топката. Защитата се състои от дефанзивна линия, linebacker-и, corner-и и safety-та, като основната цел им е да не допускат нападението да бележи и по възможност сами да бележат touchdown-и (пресичайки топката във въздуха или при изтърване на топката от офанзивния играч). Специалният отбор участва при ритането на топката и съответно да я приема, когато противника я рита (което се случва предимно в началото на мача и след отбелязването на точка).

[cml_media_alt id='4039']Plovdiv Wolves 04[/cml_media_alt]Как се справяте без треньор?

Никола: Не е лесно да се развиваш, в който и да е спорт без добър треньор, но ние правим всичко възможно да има напредък. Тук искам да благодаря на Даниел, който ни дадe началния тласък, показа ни основни упражнения и тънкости, мотивира ни и с него участвахме на два турнира, от които имаме 3-то (Пловдив) и 2-ро място (София). Сега се опитвамеосновно да подобрим физическата подготовка на отбора и да отработим наученото. Нови упражнения и комбинации се вкарват по-бавно, защото постоянно идват нови момчета, които първо трябва да научат основите, но всеки, на който му е интересно, има желанието и постоянството да се занимава, е добре дошъл.

Мислите ли, че новодошлите чужденци ще ви подсилят?

Мирослав: През последните няколко месеца отборът ни се радва на вниманието на чужденци, главно от Германия и Англия. Новодошлите, както повечето от нас, учат медицина и проявяват голям интерес към американския футбол. Те са източник на нови идеи, а също и на голям опит, тъй като са тренирали от няколко години в страните си, където този спорт е развит сравнително добре, за разлика от България, където тепърва с бавни, но сигурни крачки градим бъдещето на най-гледаното спортно шоу в света.

[cml_media_alt id='4044']Plovdiv Wolves 05[/cml_media_alt]

снимки: Yorgos Papadopoulos

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

2 Comments

  1. Теодор каза:

    Здравейте!Как мога да се свържа с вас?Искам да тренирам!

  2. Мирослав каза:

    Теодоре, и всеки желаещ да се присъедини към нас, свържете се с мен на този адрес: [email protected]

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.