Devil Burger
Мамо, защо ме тровиш?
19 септември, 2011
acoustic bar
Acoustic INDEPENDENCE FEST
20 септември, 2011
Покажи всички

Нощ на музеите и галериите 2011- постфактум

gallery night plovdiv

gallery night plovdiv[dc]С[/dc]едмо издание на Нощта на музеите и галериите в така обичания Пловдив, тази година печен и препечен от силно септемврийско слънце. Около 200 арт събития, разпределени в 68 културни обекта. Започвам от това, случайно или не, но още с подбора на дата на събитието, организаторите са проявили креативност, 17-ти септември носи прекрасното послание за вяра, надежда и любов, а именниците имаха възможност да пооригиналничат на празника.

Аз пък неправилно бях стигнала до извода, че все още масово из нашите ширини изкуството се приема като маслена абстрактна мацаница, рамкирана безобразно скъпо, окачена на снобарски стени по скатани галерии. Ето, че тази година Пловдив успя да счупи погрешно изградения ми стереотип. Приятната част от събитието беше, че се котира сред разнообразна публика, предлагайки не само изложби, но и образователни програми, интерактивни пърформанси, концерти, уъркшопове, специално организираната “Малка нощ” за деца, както и срещи с художници и поети.

Целта ми не е да изреждам всяко събитие и автор, правейки старателно дисекция на вечерта от-до, искам да опиша последвалите размисли и страсти. Идеята ми е, че подобно събитие се усеща като изключително, когато е проведено в град като Пловдив. Град, носещ някъде между калдъръмените улици и керемидените покриви арт атмосферата, насищана слой по слой през годините, изкуствено създавана в други градове. А колкото до тълпата, която би си те изнервила в друга ситуация, този път беше тълпа, откъснала се от сивото си злободневие, леко опиянена от плодово вино и осезаемо изкуство. Септември е златният месец на Пловдив, прекрасен завършек на лятото за вярващите в надеждата и любовта.

SinadaАвтор: Sinada http://kurdinat.blogspot.com/   Фотография: Laz

2 Comments

  1. Eros Narcis каза:

    Oтносно постфактумът… мислиш ли, че може да се изрази в негативно отношение, като единствената вечер, в която някой би си вдигнал задника да поразгледа малко култура и изкуство просто защото е авнта, и повече не се интересува, защото решава че догодина пак ще е горе-долу същото или залагаш на положителното: – Абе хората се учат да ценят изкуството, може пък нещичко наистина да им хареса и да разпали някава жажда за култура, която с годините може да се култивира и да ги насърчи да похарчат някой лев за вход, вместо да се натряскат в някоя чалгаджийница….

  2. Daniela Georgieva каза:

    Очевидно съм заложила на положителното, вечерта ми даде възможност да видя и говоря с двама от съвременните си кумири, които на всичкото отгоре са и българи. Не мисля, че има нужда от хейт подобно събитие и инициатива. Колкото до авантата, всеки си има правото да си харчи парите, както го правят щастлив, и все пак трудно се създава изкуствен интерес за „изкуство“ било то и на аванта, ако на дадено говедо не му пука и простичко е взело решението да хапне салата и пийне ракия на фона на прочувствена чалга и вход свободен няма да го привлече.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.