One Dance Week Remixed
27 август, 2014
„Телефонен звън от миналото“
2 септември, 2014
Покажи всички

„На гости на старите българи“

[cml_media_alt id='3766']Na_gosti_na_starite_bulgari[/cml_media_alt]„На гости на старите българи“ ще се играе на открито в Стария Пловдив за празника на града ни, 6 септември. Къща Хиндлиян и Балабановата къща ще оживеят с песни, танци и смях – забавна патриархална история, поставена от Пловдивската опера.

Действието се развива в дворовете на двете къщи, а публиката следва героите на Любен Каравелов по каменните стълби и през комшулука. За зрителите умишлено не са определени седящи места – всички се потапят в битовата атмосфера, настанени на пейки, на стълби, на бордюри и парапети, или просто прави край пеещи девойки и весели сватбари.

Идеята за пренасяне на действието във възрожденските къщи е на доц. Нина Найденова, а адаптацията по мюзикъла „Българи от старо време” е на режисьора Славчо Николов. Съмишленици са Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив”. Изпълнители са солисти, хор и балет на Пловдивската опера заедно с танцьори и музиканти от ансамбъл „Тракия”. Премиерата бе пред гости на туристическото изложение в Пловдив през май, а за Деня на Съединението ще бъде представен за първи път пред пловдивчани.

Етнографският музикален спектакъл „На гости на старите българи” е подходящ за цялото семейство и е изключително любопитен за деца и гости на Пловдив. Продължителността му е около час, в зависимост колко дълго ще е финалното хоро, на което всички присъстващи се хващат. Броят на зрителите е ограничен от капацитета на дворовете на къща Хиндлиян и Балабановата къща, затова Пловдивската опера ще го представи три пъти – от 11, 16 и 18 часа. Билети могат да се закупят предварително от касата на Концертна зала по 6 лева или непосредствено преди спектакъла на място в къща Хиндлиян по 8 лева.

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.