Фестивален модул TheatAir 2015 🗓
1 септември, 2015
Artnewscafe на 7 години 🗓 🗺
2 септември, 2015
Покажи всички

Максимилиян Цимерман: от Мюнхен към Пловдив

Максимилиян Цимерман е роден през 1995 в Мюнхен. Започва да свири на пиано, когато е на пет години, а година след това – на виолончело. Многократно е удостояван с награди от конкурса Jugend musiziert, както и е носител на награда от Мюнхенския конкурс за композиция през 2012. Цимерман ни разказа за работата си в Пловдив, преди да си замине за Германия.

Какво те доведе в България?
Дойдох тук с моя добър приятел и колега Александър Матюсън, който е живял в Пловдив в продължение на осем години. Той организира два концерта, един в София, един в Пловдив и ме помоли да участвам в тях. Също така честно казано не знаех много за България преди да дойда тук, затова си помислих, че би било интересно да посетя ново място и да опозная друга култура и начин на живот.

Какво мислите отличава българските изпълнители от немските?
Бях много впечатлен от хората, с които сме работили в концертите – всички те са музиканти на много високо ниво, на еднакво равнище със студентите на най-високо ниво в немските музикални академии (забележка: хората, с които сме работили са или студенти, или бивши студенти от Националната музикална академия в София). Единственото нещо, което мисля, че на тях им липсва, е увереност – подценяват собствените си способности, те не осъзнават, че са много, много добри в това, което правят.

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата за 2019 г., приема ли се, че столица на културата събужда интерес?
Пловдив за съжаление не е много познат на хората в Германия, но аз съм сигурен, че със статута на културна столица ще се повиши интересът и популярността му.

Защо пишеш музика и каква е целта на музиката, която пишеш?
Започнах да пиша музика, когато бях малък, защото ми доставя удоволствие, а също обичам усещането като чуя емоциите ми изразени чрез звук. Целта на моята музика е да провокира размисли и емоционален отклик в публиката. Също и много харесвам да чувам различни мнения за музиката ми, особено когато чуя нещо за мое парче, което на мен самия не ми е хрумвало.

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.