Имплантирай ми Любов!
14 февруари, 2012
Soul Inc.
Soul Inc – 29.02 в Петното
28 февруари, 2012

Левски – един от най-големите герои в нашата история. Име, което всеки българин трябва да носи в сърцето си и да помни неговата история. Отказал се от монашеството, простил се с майка си, тръгва по славния и героичен път за свобода. Обикаляйки села и градове създава революционни комитети и пробужда у българите кураж за освобождения. С неговата будност той вдъхва на хората сила и увереност да застанат срещу своите поробители.


Левски символизира идея. Идеята за славно и свободно съществуване. Отдава живота си на тази идея. Всичко това не го е правил за себе си, правил го е за своето семейство, своите братя, своя народ и тяхното светло бъдеще. Освен с набавянето на средства за закупуването на оръжия, организирането на тайни комитети и изграждането на една мрежа в страната от будни българи, той продължава да помага на своите събратята и след смъртта си, давайки пример на младите за това на какво трябва да е готов човек ако иска да получи така желаната свобода.
Преследван от поробителите, той е хладнокръвен и може да влезе в ролята на бръснар, въглищар, турчин… за да продължи своето свещено дело. Обикаля села и градове, за да създава тайни комитети с идеята да възбуди едно мащабно въстание из цялата страна. Чрез тези комитети той вдъхва вяра и надежда у българите за свобода и единство. Показва редица качества на организатор, лидер, герой, изключително интелигентен и лоялен мъж.
Саможертвата – лишен от семейство, дом, личен живот – е изцяло в името на българския народ. Подложен на студ, глад, не се отказва от идеите си. Готов е на всяка цена да постигне това, в което вярва дори това да му коства и живота.
За съжаление малко са тези мъже като него. Заради чуждата глупост, той бива заловен. Но отново показва, че е непоколебим. При разпита не издава нито едно име. Той е уважаван дори и в очите на врага си. Неговата смърт е един огромен удар за българската революционна организация. Не успява да се изпълни замисленото от него въстание. Но този негов подвиг събужда българите от техния 5-вековен сън.
Благодарение на личности като Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Захари Стоянов ние можем да сме горди с факта, че сме българи и потомци на такива велики имена. Затова трябва винаги да помним техния подвиг.

Автор:

Даниел Кирев

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.