Капана Фест във VOID
13 октомври, 2016
Интервю с Фредерик Гравел
19 октомври, 2016
Покажи всички

Колективно затваряне на очите

Има фестивали, но има и фестивали.

Понякога затваряме очите си. И нехаем за чуждите неволи. Понякога отваряме очите си само за личностната си болка. Независимо, че сме всички част от един пулсиращ организъм. Една клетка, но в клетката на колективната омраза и пасивност.

Пловдив не беше готов за „Колективна загуба на паметта“, просто защото сме се схлупили в капана на фестивалното кебапче, задушено под булото на продажбата на свещи и сапуни, с оглушаваща музика и гръмко тридневно „яли, пили и се веселили“. Всичкото това под егидата на общинската любов.

В уютната зала на Драматичния театър малка част от колективното световно съзнание стана свидетел на висококачествена постановка, която се случва веднъж тук. Един-единствен път. Концептуално Йозеф Фручек и Линда Капетанеа изтръгват мисълта и сърцебиенето на зрителя от раз – не осъзнаваш моментално какво се случва на сцената, независимо че си дошъл с очаквания за съвременен танц. Петимата (Найтън Жарден (Белгия), Йона Каакинен (Финландия), Кнут Викстрьом Прехт (Швеция), Дано Рачек (Словакия), Том Векслер (Израел) – забележителен подбор) трептят, тропат, борят се, взаимодействат помежду си, но и с наблюдаващия. Дишаме с тях, свързваме се, за да подсилим колективната памет, но с каква цел?

Единият само казва, че не знае какво прави там. Един час. И накрая на екран показват от секюрити камера как някакъв го смазват от бой, сплескват му главата, скачат върху нея до кръв. И един – един друг от нас, един от колективното съзнание – просто стои и наблюдава.

С каква цел отново да попитаме? Загуба на паметта. На която ръкопляскаме. Ама защо? Защото мирисът на кебапчето е по-угоден за затворените очи, защото със затворени очи зрението е най-ненатовареното от сетивата.

 

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.