Киномания за децата
9 ноември, 2011
Печелившият е…
12 ноември, 2011
Покажи всички

Кмете, кмете, ЗАЩО?

Новият кмет на град Пловдив, Иван Тотев, е взел еднолично решение всички скулптури  в центъра на града да бъдат премахнати. Първи го отнесе обичаният от пловдивчани и чужденци бик пред Общината. Ще последват костенурката пред Драматичния театър, както и Рендето. Добре, Рендето е недоразумение, едва ли са много хората, които да го харесват. Но интересните животни защо трябва да бъдат махани? Те създават спомени не само на гореспоменатите чужденци, но и на децата също. Така се печелят туристи – със запомнящи се места и изкуство.

Уважаеми господин Тотев, разбираме желанието ви да действате бързо и със замах още в първата седмица от постъпването Ви в длъжност. Защо обаче културата на града ни трябва да страда? Ходили ли сте в Брюксел да видите как зад всеки ъгъл има късче изкуство – било то скулптури, било то огромни красиви рисунки по стените на блоковете? Дори една държава като Словакия може да се похвали с по-интересни артистични решения от колкото любимият ни град на тепетата.

В Пловдив има далеч по-сериозни и належащи проблеми от това да загрозиш града като го оставиш гол.

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

24 Comments

 1. Dara Akira каза:

  по Главната улица има доста фасади паметници на културата и определението „гол център“ нещо не ми се връзва…

 2. Dara Akira каза:

  а тези скулпури на животни биха седяли чудесно на Бунарджика, или на Сахат тепе, когато и тези тепета добият по-поддържан вид…

 3. Leda Necheva каза:

  Защото е време да се проведе един конкурс за това, какви скулптури да има по този център и да се подбере малко това изкуство,а не да висят неща на „приятелите“ на Мечо Пух щото така са се разбрали.Ако се прави нещо,да се прави като хората,с проект,с конкурс и т.н … Най-малкото – хилядолетната история на Пловдив не го заслужава.:)

 4. Stephan Antonov каза:

  каква е причината? от кметството какво посочват?

 5. Koce Boce каза:

  Скулптурите са си точно на ямсто – видими и в контраст с Главната правят и двете много забележими, а аз намирам бика и костенурката за особено оригинални и красиви, радващи и пловдивчани и госит на града. На телето ще бъдат унищожени от вандали за 1 нощ и до там ще са. Пренареждане и освежване им трябва, но не и цялостно премахване за постоянно.

 6. Ужас… 🙁 Как така еднолично се решава?! Според мен дори Рендето е оригинално, но трябва да се поддържа повече, защоро е взело да събира котлен камък и ръжда.

  • 🙁 Аз не съм от Пловдив и харесвам тези скулптури. Тук твърдо заставам „против“ решението. Каква му е идеята?!

  • Iliyan Dobrev каза:

   За „Рендето“ да оригинално е , но не това място. За мен това е просто недоразумение.

  • Shuki Mahmud каза:

   sig ste slagat statui na bate Boyko i vs obshtinski slujiteli ste go pozdr vsqka sutrin

  • Iliyan Dobrev Лично според мен е подходящо мястото, защото е точно на пресечката на градската художествена галерия – подходящо място за модернизъм в град, в който изкуството е на почит.

  • Koce Boce каза:

   Според мен Рендето може дас е сложи пред кино Космос вместо грозните конструкции там или в някое кръгово, но не и на Главната – някакси ми грози сред красивите сгради. А за котелният камък – хич не се чисти – и Стружката е една такава изоставена, като цяло всичко е занемарено и на самотек. Но пък Рендето забелязах има заварена тръба- поставена да не влиза човек вътре :). За това пък и общината саботира влизането в кино „Космос“, което е друга интересна тема .

  • Каквото и да си говорим извода е един – Тиквенски кмет, който следва тиквинските съвети на ББ. Ще махне всичко културно в Пловдив и ще направи асфалт.Тъп кмет, радвам се че не гласувах за него. А вие??

  • Прочетете малко и не говорете наизуст, моля: http://news.plovdiv24.bg/303667.html

   „Видях, че премахването му предизвика широк обществен отзвук, затова нека хората определят каква да е съдбата му. Бикът ще бъде поставен отново, но не там, а на друго подходящо място. Кое да е това място – нека хората определят“, заяви пред наш репортер кметът Иван Тотев.“

  • Димитър Михайлов, защо кметът не пита хората преди да го мести? Подходящото място си е пред Общината. Чужденците няма да се качват по Бунарджика, за да видят бик. Години на никого не пречеше и изведнъж…

  • Симеон Тодоров, какво трябваше да пита гражданите Иван Тотев? „Може ли да го дигнем, за да го ремонтираме?“ Също съм привърженик на тези скулптори, мисля, че се преувеличава ситуацията.

   И да, разбира се, че не гласувах за Славчо Атанасов, за да може още един мандат да бучи хартиени споразумения на кол, да обявява война на Либия и да се занимава с все атрактивни, но безсмислени, но атрактивни дейности. http://news.plovdiv24.bg/250563.html

   Със здраве!

  • Koce Boce каза:

   Я, референдум имало в Пловдив24. Е знаех си аз, че момчетата и момичетата от този сайт са страхотни във вършенето на работата си. Та, момчета – предлагайте :).

 7. Galina Malina каза:

  моля???? тази информация потвърдена ли е? ужасТ!!!! ще ревем за славчо ми се чини 🙂 на ви център на КУРтурата

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.