Паралелна програма на Проект 0
7 юни, 2014
Красимир Василев
15 юни, 2014
Покажи всички

Кирил Кузманов за Проект 0

Project 0

Кирил КузмановНепосредствено след суматохата по откриването на Проект 0 помолихме Кирил Кузманов за интервю. Племенникът му подскачаше напред-назад, а авторът на огледалната инсталация – видимо спокоен вече – се усмихваше широко. Около нас хората обсъждаха събитието и въпреки че бяхме застанали по средата на улицата, за няколко минути успяхме да се отскубнем от суматохата.

Защо Пловдив и защо Капана?

Защото през 2010 бях поканен от куратора Владия Михайлова да бъда художник във фонд „Млади автори“ на галерия „Сариев“. Разбира се, аз откликнах. Говорихме какво, къде и как може да се направи. Тогава нямаше този интерес и тази еуфория около Капана, както сега в последните шест месеца. За мен беше много интересна ситуация как може едно такова пространство в центъра на един град да съществува по този начин – като несъществуващо.

Тази възможност беше подходяща, за да реализирам някои идеи, които са били интересни в мен събирателно. Разхождах се из улиците на Капана и в рамките на няколко дни систематизирах мислите си за концепцията. Галерията беше съгласна да представи не-изложбена идея, фондацията [бел. авт., „Отворени изкуства“] откликна да бъде партньор на проекта в този процес. Влади Михайлова беше четири години част от идеята и работеше като куратор.

Какво научи авторът за тези четири години?

Много неща. Уча постоянно от всичко, което ме заобикаля. Това е един много сериозен проект със срещи и работа със стотици хора и това е безценен, незаменим опит, който е естествена част от мен самия.

Има критика, има и критикари. В Пловдив специално всеки е поел някаква роля. Как ще коментирате, че някои хора не разбират какво се случва тук – че това не е изкуство, че това е като лъскава сграда просто, че тук ще се блъсне такси…?

Проект 0 ОткриванеТова са гледни точки. Проектът има за цел да не привнася съдържание, затова беше изборът на медията огледало, т.е. не е самоцелно или защото има някакъв друг тип мисъл в него. След като проектът бъде демонтиран, той ще продължи да съществува като петдесет фрагмента и ще постранства по света. Всеки един човек, виждайки себе си в тази ситуация, препраща себе си към това конкретно място. Петдесет места по света – в Европа, в Пловдив, в Капана, в Пещера, в Ню Йорк, в Залцбург, във Виена, навсякъде.

Аз приемам всички тези гледни точки. Работата е обезопасена, така че няма как да се блъсне такси. Работата се инсталира за десет дни, но е един постоянен процес. Не привнася в Капана, но ние виждаме себе си като част от дадено пространство. Виждайки се като част от дадено пространство, започваме да го осмисляме – искаме ли да го променим или не и така нататък. Работата не казва какво трябва да се случва. Работата споделя, че трябва да съществува едно пространство и то е част от един град.

Какво Ви предстои сега?

В понеделник ми предстои Международна конференция за град и публично пространство. Тя е с четири панела, двадесет участника и екип експерти. След 17 юни демонтираме работата. На есен ми предстоят няколко изложби извън България.

снимки: Пламен Попов

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.