Dance, dance, dance
6 септември, 2014
Ономатопея-III
Ономатопея III
9 септември, 2014
Покажи всички

Интервю с Любо Георгиев

Любо Георгиев

[cml_media_alt id='3838']Lubo Georgiev[/cml_media_alt]С арх. Любо Георгиев поговорихме за архитектурата в Пловдив – каква е тя в Капана, каква трябва да бъде в града ни. Обсъдихме и конкурса за Площад Централен, както и предстоящата One Architecture Week.

Около 1700 души гласуваха в конкурса за Площад Централен. Мислиш ли, че пловдивчани активно участваха?

Пловдив е град от почти 400 000 души. 1700 да са гласували не е голям процент. Но ако се сравнява с гласността на други важни проекти, мисля, че е доста добро начало. Това е гласуване онлайн. Имаше и гласуване офлайн обаче никой не го е направил. Трийсет-четирейсет процента да са хората, които активно ползват интернет нон-стоп…

Какво следва сега?

Журито класира проектите. Това класиране е препоръчително. Системата е направена, че професионалното мнение да стесни избора, да избере най-добрите, от които вече общината да избере кой да бъде реализиран. Общината е и органът, който би трябвало да влезе в тази си роля – да представлява гражданите, да взима решенията за всички граждани, а не някой друг вместо нея. Смятам, че това е много добра комбинация между професионално журиране и да не се отнемат правомощията на общината.

Сега ставаме Европейска столица на културата. Има ли начин ти и хората, които се занимавате с архитектура, да се съберете и да кажете „Дайте да се уеднаквят решенията… да има наредба да не се санират блоковете както досега – първият етаж зелен, третият червен.“

За това и сега си има правила, но не се спазват.

Защо?

Няма кой да налага санкции. За да направиш каквото и да е на фасадата, трябва да поискаш разрешение. Обаче друг е въпросът за уеднаквяване. Това е тема, по която аз доста съм мислил, писал и говорил – за панелните блокове най-вече и участието на гражданите в тази среда. Този хаос, който го има, е както хаос обаче е и признак за желанието на хората да правят нещо. Да си направят средата по-добра. Всеки има стремеж да направи мястото, където живее, по-добро. И вместо да казваме „Не. Нищо не може да бъде направено.“ трябва да бъде въвлечено в система, в която собственикът и всички тези малки неща, да водят към общото благо.

Какво искаш да се промени в Капана архитектурно?

Две са най-важните неща. Едното е да няма коли или да има тук-таме коли, но да не са доминиращи. Другото е да се реставрират повече сгради, защото те са специални – сградите и уличките правят Капана.

Какво да очакват хората от One Architecture Week?

Да очакват един архитектурен експеримент. Голяма част от нещата ни са в Капана и експериментираме малко, както с архитектура, така и с капан. Имаме дванадесет намеси в Капана. Някои са много ефимерни, звук например, които ще изчезнат. Други трябва да останат на това място.  Доста широк спектър. Опитваме се да превърнем Капана в едно фестивално градче. Да има събития.

Живял си в различни държави, Нидерландия, Италия, Шотландия, Китай. Пловдив на кой град ти напомня архитектурно?

Архитектурно не може да ми напомня на никой, по-скоро като стил на живот. Рим например. Южняшки градове, където има археология.

снимки: Yorgos Papadopoulos

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.