Интервю с Charlie Smooth
11 септември, 2014
Благотворителен хип­-хоп концерт­ BOBO & THE GANG & SKILL
16 септември, 2014
Покажи всички

Заедно променяме града

[cml_media_alt id='3789']Heineken_OpenPlovdiv[/cml_media_alt]

Всъщност, всеки един от нас носи промяната в себе си. Ти избираш – дали слизайки от автобуса да изхвърлиш билета си в кошчето, или да го пуснеш някъде си по тротоара. Дали да събираш отпадъците разделно. Или пък напук на съседа от горния етаж да боядисаш санираната фасада на апартамента си с бежово, вместо с неговото жълто.

Всеки ден правим избори. Тези избори обаче трябва да доведат до един по-хубав град. Градът, който хората от миналото са си представяли в бъдещето.

Някога родителите ни са разпускали в „Бумбарника“ – ресторанта в х-л Тримонциум. Там обикновеният човек е можел да види малкото, но истински звезди, които са били в България. За по-късните поколения разнообразието от заведения не се е свеждало само до централно разположените. „Белите брези“, „Комина“, „Рачелино“, „Чака-рака“ ако щеш… все имена на култови по един или друг начин места, които изплуват в спомените ни. И всички те разпръснати из кварталите. Днес имената имат изтънчения дух на пловдивчани. Клуб „Библиотеката“ и „Читалнята“. „Грамофон“ и „Vinoculture“. Все места да седнеш с книга в ръка, да пийнеш по нещо, да наблюдаваш случващото се около теб, да завързваш контакти. Ние виждаме какво се случва – как градът се променя за по-добро – и внимаваме да допринасяме ежедневно. Така и трябва да бъде.

[cml_media_alt id='3907']Heineken 02[/cml_media_alt]Пловдив обаче никога не е бил само места. Пловдив е събития. Именно Нощ на музеите и галериите в града е една от основните причини да станем Европейска столица на културата през 2019. Събитието възвърна интереса на младите хора към музеите, галериите, публичните пространства. И сега те творят и търсят случващото се. Същото и с фестивал „Улица Отец Паисий“. Събитията не е нужно да са мащабни, съвсем не. Може да са еднонощни с неколцина, които да поддържат уличната култура. Като предстоящият Plovdiv Projeckts 2014, на който ще се изявяват рапъри в Домъ на плочата.

Места. Събития. Хора. Не само пловдивчани допринасят за развитието на съвременния дух, но и чужденците, които избират Пловдив за свой нов дом. Като Вансан Гайо, който произвежда популярния шоколад с марката Gaillot. Или пък Димитър Йолтов, който се запознава с рускинята Яна Краевская в САЩ и днес двамата имат пекарничката Bakery Art, където правят бейгъли и великолепен хляб.

За да може сърцето на Пловдив, биещо с различен такт, да продължава, ние трябва да отбелязваме приноса на хората, които градят. Изключителният принос в Европейската столица на културата за 2019 е отбелязан и от Heineken. Открий култовите места в града, снимай ги и ги публикувай в социалните медии. Не забравяй да сложиш #openplovdiv, за да можем всички да следим как древният и вечен наш град се развива.

 

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.