Проект 0
12 февруари, 2014
Когато всички (не) спят
15 февруари, 2014
Покажи всички

Дена Попова за Пловдив

[cml_media_alt id='3698']Дена Попова 01[/cml_media_alt]

Седя на първия ред и чакам да се появи. Нали знаете онова усещане – виждали сте човек само на снимка (или по телевизията) и идва момент да видите реална личност. Същото изпитвах. Стъпваше плахо. Защо така плахо за човек с такива добри разкази? Толкова истинска изглежда и е, че няма накъде. Свали си якето, а отдолу – най-уютният пуловер. Заговориха за нея от „тежката гвардия“. Даже баща ѝ, Деян Енев, се включи. А тя седи кротко и слуша. Усмихва се, изглежда съсредоточена, ръцете ѝ леко треперят, докато чете един от разказите в „Старите дни“. Слушателите я третираха като дете. А тя не е! Тя е кълбо космополитност. Думите са ѝ от „другаде“. Говори с вълнение за работата си с бежанци. Раздаде автографи, наснимаха я. Дойде и моят ред. Исках три неща да я питам и май се изненада, че не говорим, както е свикнала. Даже веднага се разбрахме да сме на „ти“.

Казваш, че Пловдив ти е любимият град. Защо?

Интересно е, че не бях идвала в Пловдив до миналата година, юни месец. Просто бях минавала за кратко, но от юни до сега се получи така, че дойдох четири-пет пъти. И всеки път се шашкам от това как Пловдив едновременно изглежда доста различен и в същото време е спокоен и непокътнат град, тоест има си някакъв вътрешен мир, някакъв вътрешен механизъм на целия град. Доста по-спокоен и обходим е центърът отколкото на София. И може би защото всеки път се чувствам донякъде като турист, в същото време съм тук в България.

Може ли да очакваме разказ за Пловдив?

Да. Ще дам знак, като го напиша. Всъщност, наистина – при мен водещото са героите. В момента, в който срещна някой интересен човек, когото да опиша или ми даде идея за разказ, това би бил разказът за Пловдив.

Коя е Дена, когато не пише, когато си е у дома?

Дена, когато не пише, ходи на кино. Или пък… никога не съм била спортен тип, но напоследък ходя редовно на плуване.  Или пък ходим с разни познати да разхождаме кучета от приюти. Общо взето имам своите моменти на пълен релакс.

[cml_media_alt id='3700']Дена Попова 02[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='3701']Дена Попова 03[/cml_media_alt]

 

Не сгреших, че не задълбахме за разказите ѝ, те сами говорят за себе си. Тя е нов глас, който трябва да бъде чут. От младите!

снимки: Yorgos Papadopoulos

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.