Съединението отстрани
7 февруари, 2014
Проект 0
12 февруари, 2014
Покажи всички

Дена Попова – „Старите дни“

Дена Попова ни отвежда в един друг свят. Същият не е нашият и все пак ни е познат. Разказите ѝ „Старите дни“ ни изобразяват картини, уж несвързани една с друга, но все пак част от едно цяло.

Корицата на книгата сама разказва история – старите дни не са нашите български стари дни. И въпреки това, човешките взаимоотношения не могат да бъдат сложени в географски граници. На първо четене разказите може да се сторят на читателя поредните кратки отрязъци от нечий измислен живот. И тогава се случва. С дни наред ще се чудите дали кучето на затворника е попаднало в добро семейство (дано да е!). Къде ли е изчезнала американката след раждането на теленцето (да е зла вещица някъде другаде, как къде!)? А детето-змийче на Мариана дали я е търсило по сушата (ама това е само легенда…)? Уж бухалите не обичали прах (уж). И за телешкия бульон…

Дните стават стари, а отчаянието във вас ще се свие като кулебрияс. И ще си седи там. Надежда може и да има, защото героите са различни. Може ли всичките ти герои да бъдат безнадеждно тъжни, въпреки че думите им предизвикват усещане за надежда? Може.

„Старите дни“

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.