Лятна музика на МЕЛФОРМАТОР
28 юли, 2014
Деян Енев - Малката домашна църква
Деян Енев – „Малката домашна църква“
2 август, 2014
Покажи всички

Георги Христов от AIESEC

Георги Христов от AIESECПоговорихме с Георги Христов, студент в първи курс в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ за работата му в AIESEC, бъдещето на младите хора в България и нуждата бизнесът да ги подкрепи.

Как стигна до AIESEC?
Влязоха в лекция, представиха се. Тогава не се заинтересувах, като ги видях. Казаха „Искаме да ви помогнем да се развиете!“ Но отидох заради колежка. И така реших да си запълвам свободното време.

Каква е ролята ти в AIESEC?
В проекта World Playground отговарям за подбора и грижата за стажанти, както и търся партньори. Сега ще бъда на следващия мандат и вицепрезидент по комуникациите. Това трае една година. С други думи от мен зависи отразяването и популяризацията на нашата дейност. Личната ми цел е буквално всеки един студент да е чул за нашата работа. И това е абсолютно постижимо.

Колко време ти отнема седмично да се занимаваш с това?
Работата е много сега, но е защото имаме три събития едно след друго. Работя със стажанти, с други хора, има организаторска работа. Не винаги е така.

Българските студенти занимават ли се със странични дейности?
Много е трудно. Много е трудно, защото – мен това ме мотивира – липсата на подкрепа от близките ти. Повечето хора не те разбират. Не го правиш за пари, а ти отнема много време.

Кой не помага на студентите?
На мен лично ми пречи, че няма изградена силна връзка между завършващите студенти и  бизнеса.

Защо го правиш тогава като не е за пари?
За контакти, за опита, защото съм млад и имам енергията. Но това е защото съм показал отношение. Има и нещо друго. Занимавам се, защото губя интерес в университета.

На какво се дължи това?
На слабата организация. Слабите преподаватели и отношението им към нас. Не ме карат да давам всичко от себе си. Е има и изключения…

От какви държави идват студенти в България?
Студентите в Пловдив са от Чехия, Италия, Азербайджан, Египет, Украйна, Хонг Конг, Китай, Полша, Русия, Тунис, Тайван, но ако добавим цялата страна, списъкът ще е огромен… Бях Chair за всички тези хора на семинари. Това ти дава AIESEC – да видиш как твоите думи повлияват на други хора, как ако си искрен и отворен, можеш да промениш някой, когото едва познаваш.

Защо избират България?
Лично не смятах България за интересна за чуждестранните студенти, но си промених мнението близките месеци (благодарение на тях). В Китай има стабилна реклама за България. Тази роза се изкъртва от реклами. Студентите разбират, че е евтина дестинация, че е интересна източноевропейска държава. Също все още ни се носи славата на добри домакини, на сърдечни хора.

Какво си отнасят, когато си тръгват? Не нещо материално, а нещо освен опита, който придобиват тук.
Ще ти го кажа много просто. Имаме едно забулено момиче, което сподели, че ѝ било забранено да се докосва с други хора, най-много здрависване, и каза „Не вярвах, че ще се прегърна с толкова много хора.“ За мен това са едни от първите стъпки в човешките взаимоотношения, а ние работим по развитието на човешкия потенциал.

Много хора се изненадват като дойдат тук и казват „Ама вие не сте като държавите от Близкия Изток!“ Ето, тук в Капана им прави впечатление, че е като в Централна Европа.
Точно – полякиня каза, че има чувството, че е в Полша. Грешката на България е, че няма ясна таргет група за реклама. Македония – Macedonia Timeless. Ето пример за силна реклама. Хубавото на България е, че има планини и море. Има всичко, а отностно туризма май е единственият правилен път, по който сме поели.

Имате ли цел колко чуждестранни студенти да дойдат тук?
Планираме 100% растеж от миналата година. За да се случи това, трябва да намерим партньори от бизнеса, да имаме реклама, прозрачност. Да сме безстрашни и… хора !

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.