Ivan totev
Иван Тотев е новият кмет на града ниIvan Totev is the new Mayor of Plovdiv
31 октомври, 2011
НадеждаNadezhda
2 ноември, 2011
Покажи всички

Взимайте си будителите и се махайте оттука!

Днес честваме общобългарски празник – на просветителите, на революционерите, които са искали да отделят едно смислено кътче по тия земи. Същите тези хора са се борили до смърт, за да имаме днес свободата, която не оценяваме.

Или свободията. Зависи как ще я нарекат учените след години. Защото след маскения бал от последните дни, се нагледахме на хора, облечени като политици, които мъкнат чували с уж подменени бюлетини. И се нагледахме на слуги, облечени като уеб сайтове, които незаконно показват резултати в изборния ден, а подлогите, облечени като регулатор, не си мръднаха пръста по въпроса.

Ето за това са се борили „Кирил и Методий и брат му“ – за да може днес да ни мачкат общобългарското самочувствие. И Ботевата чета за това е преминала с „Радецки“ по Дунав, за да може в наши дни да имаме възможността да пращаме sms-и по разни риалити предавания, а когато дойде за сериозните избори, да казваме, че няма за кого да се гласува.

Иначе съвременните будители с лопата да ги ринеш. Имат портрети на Левски и Стамболов зад бюрата си и нечисти сделки в очите. И разните там днешни Райни Княгини, които размахват знамето на промяната по цици едва ли не… „Сипи, сипи, нарежи [Никола Странджата]!“ А пък революционери в телевизионния ефир – колкото щеш. Едни и същи смелчаци, с тежък житейски път, от Мултигруп четата станали нарицателно за телевизионери… и младите ги тачат, както едно време са тачили Вазов. (В този ред на мисли, знаете ли, че ученици се събирали под прозореца на големия ни писател и когато той се покажел зад стъклото, децата задружно извиквали „Ура!“? Сега подобен възторг подклаждат единствено футболист и фолк девица с обявяването на връзката си)

И читалища чудесни са ни изградили. И големи библиотеки. Като тази, нашенската… в която вчера една приятелка отишла да търси нещо конкретно, а отзивчивата просветителка ѝ отвърнала „Нямаме нищо на Фройд!“ Знаем защо е бил такъв отговорът. Защото я е мързяло. Ама ако и Левски го беше мързяло, сега щяхме да сме част от една друга държава.

Мъчно ми е за момчетата и момичетата, които са като мен. Искащи всеки ден да научат нещо ново и да го предадат на учениците си. Ама като системата ни удушва и гарванът грозно грачи, как да стане? Такова е образованието тук. Маде ин БГ.

Иначе Денят на народните будители за първи път е честван в Пловдив през 1909…

 Автор:

Симеон Тодоров


Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.