ЖЛЪЧ / ГЕНА – YДАР със SO CALLED CREW и DJ SKILL
18 март, 2015
Селфи в галерията
20 март, 2015
Покажи всички

Бутиков концерт с еврейска музика

„От древността към вечността“ е заглавието на концерта с еврейска музика от поредицата Опера Бутик на 23 март от 19 часа. На сцената в Дом на културата в Пловдив ще се качат изтъкнатите изпълнители Даниела Димова – сопран, Жанета Бенун-Николаева – пиано и Красимир Щерев – цигулка. В програмата са включени рядко изпълнявани сефарадски и ешекназки песни, както и пиеси за цигулка и пиано, сред които и темата от филма „Списъкът на Шиндлер“ от композитора Джон Уилямс. Концертът отблязва 72-годишнината от спасяването на българските евреи.

Сефарадските песни са послание във времето: от древността към вечността. Староеврейските поетично-музикални притчи за живота и любовта са създадени на изчезващия от бита на съвременните поколения език ладино (или джудиш спаниол). Тези песни се разпространяват в целия свят като особен род фолклор с далечни испански корени. Част от тях са събрани и преработени от композитора Жул Леви в цикъла „Сефарадски песни“ за глас и пиано.

Песните на немските (ашкеназките) евреи са почти непознати у нас. Тези песни фолклористът Николай Кауфман слуша от детските си години от своята майка Ида Хершкович, а в последствие ги събира и обработва. Клезмерите са ашкеназки евреи – музиканти от Бесарабия, Полша и др. райони на Източна Европа, а инструменталната им музика е звучала на български и румънски сватби. Парадоксално за Николай Кауфман е, че тези мелодии се считат от българите за еврейски, а от евреите за български.

Даниела Димова участва в оперни спектакли, камерни концерти и рецитали в Германия, Австрия, Дания, Холандия, Русия, Норвегия, Египет, Гърция, Чехия, Китай, Корея, Хонк-Конг и др. Директор е на Театрално-музикален продуцентски център Варна, в който от средата на 2010 г. са обединени Държавна опера Варна и Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

Жанета Бенун-Николаева е родена в Русе. Завършва Музикална гимназия в родния си град в класа по пиано на Хачик Михранян и Консерватория в София при проф. Лили Атанасова през 1974 година. Активно участва и в концертния живот на Варна, Русе, София, както и в ММФ „Варненско лято“, Европейския музикален фестивал и др. Kонцертира в Испания, Швейцария, Германия, Турция, Гърция и др.

Красимир Щерев завършва НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив. През 2008 г. придобива магистърска степен по специалността инструментално изкуство – цигулка в АМТИИ при проф. Недялчо Тодоров. След успешно издържан конкурс от февруари 2009 г. става концертмайстор на ОФД – Варна, сега на симфоничния оркестър на Държавна опера Варна при Театрално- музикален продуцентски център Варна.

Билети за концерта с Опера Бутик: От Древността до Вечността се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.