Пловдив чете 2018
Пловдив чете 2018
14 юни, 2018
Моментът преди порастване
Лилия Йовнова – „Моментът преди порастване“
23 юни, 2018
Покажи всички

Ханя Янагихара – „Малък живот“

Ханя Янагихара – Малък живот

Ханя Янагихара е име в литературата, което заради втория си роман ще кънти дълго читателските мисли. Родената на 20 септември 1974 американка (с баща от Хавай, а майка от Южна Корея) понастощем е главен редактор на T: The New York Times Style Magazine. Първият ѝ роман, The People in the Trees, не жъне особен успех, макар и да е писан дванадесет години. Янагихара дори не е сигурна, че ще се намери издадел за следващата творба, върху която работи.

Малък живот е безпощаден, чутовен, раняващ роман от 720 страници. Със сигурност не е книга за всеки читател, особено ако е разглезен с разкази за ежедневието в България и прехвалена поезия за птички и пчелички. Малък живот е истинска книга за отношенията между мъже, които притъпяват болезнено емоциите си, които изразяват емоциите си с реч, характерна за живеещи в последното десетилетие, макар и да не е ясно кога точно се развива сюжетът. Приятелските отношения между четирима приятели – юрист, актьор, художник и архитект – са преплетени с истории за потайното минало на единия от тях.

Историята е унищожителна и нищо чудно дори и най-смелите читатели да изоставят романа. Временно. Преди да бъдат издърпани като с късащо се корабно въже обратно в океана от тъга. До каква степен е важно физическото и има ли смисъл да живееш, ако смяташ, че си недостоен за живот, ако смяташ, че животът ти е малък, нищожен? Янагихара умело въвлича всеки един от нас в действието, което се развива в Ню Йорк. Критикувана за успехите, които постигат героите ѝ, романистката защитава идеята, че всеки отива в Голямата ябълка, за да успее.

На фона на политическата ситуация в България издаването на Малък живот е риск, за който можем само да благодарим на издателство „Лабиринт“. Въпреки че Гарт Грийнуел (автор на развиващия се частично в България „Каквото ти принадлежи“, изд. Black Flamingo) я нарече „дългоочакваната гей книга“, отношенията не са толкова на ЛГБТ тематика, колкото човешки – приятелство, успех, срам, вина, състрадание, обич, любов. Хвалебствията на „Ню Йоркър“, „Атлантик“ и „Уолстрийт Джърнал“ не бива да озадачават никого – Малък живот е и финалист за някои от най-важните литературни награди в света – включително „Ман Букър“ и Националната награда за книги на Съединените щати.

Малък живот трябва да присъства във всяка съвременна библиотека. Кой би повярвал, че такъв труд е създаден едва за 18 месеца? А почитателите на романа наброяват стотици хиляди. Смел ли е българският читател и ще успее ли да се впише в царството на почитателите?

Симеон Тодоров
Симеон Тодоров
Създател на PLOVEDIV. Учител. Избран за един от 40 до 40 в класацията на Дарик за успешно реализирали се млади българи до 40 години, останали встрани от медийния интерес.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.